asure nasil yapilir
Kuru Meyve

Aşure Nasıl Yapılır?

Aşure Nasıl Yapılır ve Nedir?

Aşure nasıl yapılır sorusuna cevap almak için burada olduğunuzun farkındayız. Tarife geçmeden önce aşurenin ne olduğuna ve tarihine bakalım. Aşure, Orta Doğu’dan Balkanlara uzanan geniş bir coğrafyada tüketilen, geleneksel tatlıdır. Muharrem ayının 10. Gününde Türkiye’de, Arap ülkelerinde ve Balkan ülkelerinde hazırlanarak paylaşılır. Aşure, farklı kültürlerde ve bölgelerde farklı şekilde hazırlanmaktadır. Genel olarak nohut, kuru kayısı, kuru üzüm, fındık, ceviz, buğday, tarçın ve badem gibi malzemeler kullanıldıktan sonra pişirilerek şekerle tatlandırılır. Aşure, genel olarak soğuk servis edilir. Üzerinde ceviz, tarçın, nar veya Hindistan cevizi gibi malzemelerin eklemesi ile süslenir. Tatlı ve besleyici bir lezzete sahip olması ile birlikte aileler ile komşular arasında dağıtılarak, dayanışma, birlik ve beraberlik duygusunu simgelemektedir.

Aşurenin Tarihçesi

Aşurenin tarihçesi oldukça eskilere dayanmaktadır. Farklı kültürlerde kendisine yer bulan aşureye dair varoluş hikâyesinin temeli Hz. Nuh’un Gemisi’ne dayandırılır. Hikâyeye göre, Nuh Tufan’ı gerçekleştikten sonra Nuh’un gemisi karaya oturduğunda, gemide kalan insanların, yiyecek stoklarının tükenmemesi için tüm malzemeleri bir araya getirerek aşure yapmışlardır. Bu nedenle aşurenin, birlikte dayanışma ve paylaşma simgesi olarak kabul edilmektedir. Aşure, bu olayın bir hatırası olarak görülmektedir. İslam inancına göre, Muharrem ayının 10. Günü oruç tutulmaktadır ve o gün aşure hazırlanarak paylaşılan bir gün olarak kutlanmaktadır. Bu günde, birlik ve beraberlik pekiştirerek, yardımlaşmayı teşvik etmek, ihtiyaç sahipleriyle paylaşma geleneğini sürdürmek amaçlanmıştır.

Aşure nasıl yapılır sorusu aklınızı kurcaladığını biliyoruz. Lezzetli aşure yapımı için Meray Kuruyemiş web sitemizden en taze kuru kayısı, kuru üzüm, kuru incir, ceviz, fındık ve badem siparişi verebilir, aşure tariflerinize dâhil edebilirsiniz.

Aşure Nasıl Yapılır? | Meray Kuruyemiş Blog
Aşure Nasıl Yapılır?

Aşure Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Aşure tarifi, farklı kültürlerde, farklı bölgelerde ve ailelere göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak aşure tarifinde kullanılan malzemeler ile adımları:
Malzemeler:
• 2 su bardağı buğday tanesi
• 1 su bardağı nohut
• 1 su bardağı kuru kayısı
• 1 su bardağı kuru fasulye
• 1 su bardağı kuru üzüm
• 1 su bardağı pirinç
• 1 su bardağı kuru incir
• 2 su bardağı şeker(isteğe bağlı olarak miktarı artırılabilir veya azaltılabilir)
• 1 çay kaşığı karanfil(isteğinize bağlı)
• 10 su bardağı su
• Yarım su bardağı limon suyu

Süslemek için:
• 1 adet nar
• Ceviz, fındık veya badem
• 1 tatlı kaşığı tarçın

Aşure Nasıl Yapılır?

Malzemelerimizi hazırladığımıza göre aşure nasıl yapılır sorusunun cevabına geçebiliriz.

  1. Nohut, kuru fasulye ve buğdayı bir gece önceden ayrı kaplarda ıslatın.
  2. Ertesi gün ıslattığınız nohutu, kuru fasulyeyi ve buğdayı ayrı tencerelerden haşlayınız. Malzemeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık olarak 1 saat boyunca pişirin. Kaynamalarını sağlamak için sürekli olarak su ekleyin.
  3. Farklı bir tencerede pirinci yıkayarak süzün. Pirinci, haşlanan nohut, kuru fasulye ve buğday ile birlikte pişirmeniz için tencereye ekleyip yumuşayana kadar pişirin.
  4. Kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısıyı yıkayarak doğradıktan sonra bunları da tencereye ilave edin.
  5. Suyu ile şekeri tencereye ekledikten sonra karışımınızı karıştırıp kaynamaya bırakın.
  6. Karışım kaynadıktan sonra ateşi kısın, ara ara karıştırarak yaklaşık 30-40 dakika daha pişirdikten sonra karışımınız iyice koyulaşıp malzemeleriniz birleşecektir.
  7. Yarım su bardağı limon suyunu aşurenin tadının dengelemesi amacıyla ilave edin.
  8. Hazır olan aşurenizi ocaktan alarak oda sıcaklığına gelinceye kadar dinlendirin.
  9. Servis yapmanız için aşurenin üzerine ceviz, fındık veya da badem ile süsleyin. Üzerine tarçın ile nar serpin.

Aşure Yapımında Püf Noktalar

Kullanacağınız malzemelerden gerekli olanları suya bırakacağınız zaman mutlaka içme suyu kullanmanızı tavsiye ederiz. Çünkü bu malzemelerin çeşme suyuyla bir araya gelip midenize girmesini istemeyebilirsiniz. Ayrıca malzemeleri suda beklettiğinizde pişirme süreniz oldukça kısalmakta, işinizi daha da kısaltarak aşureye daha kısa sürede ulaşmanızı sağlamaktadır. Suda bekletmiş olduğunuz bakliyatları süzmeyi unutmayın.

Daha sonra ayrı ayrı tencerelerde içme suyuyla kaynayacaklar. Mide ve gaz sorunlarıyla mücadele etmemek için kuru fasulye ile nohutun haşlama suyunu süzün. Buğdayın suyunu ise süzmeyin, aşureye tadını verecek asıl malzeme olduğu için ilk başta içme suyu ile kaynamaya bırakın. Hazır olan tüm malzemeleri birleştireceğiniz zaman elinizdeki en büyük tencereyi kullanın ki malzeme eklendikçe defalarca tencere eklemek zorunda kalmayın. Şekeri aşurenin pişimine yakın koyun çünkü şekerin dibe çökmesi durumunda yanar. Şekeri ilave ettikten sonra sürekli karıştırınız. Aşurenin çok katı olması durumunda su ile şeker ilavesi yaparak tekrar kaynatabilirsiniz. Aşure nasıl yapılır sorusunu cevapladık, sevdiklerinizle birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/A%C5%9Fure

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir