antep fıstığı faydaları nelerdir
Kuruyemiş

Antep Fıstığı Faydaları Nelerdir?

Yunanca “yeşil fıstık” anlamına gelen pistakion kelimesinden gelen Antep fıstığı, yüzyıllardır var olan ve sevilen bir ağaç yemişidir. Ancak popüler çerez somunu son derece çok yönlüdür ve pastadan kurabiyelere kadar her şeyde kullanılabilir. Antep fıstığı faydaları nelerdir? yazımızda antep fıstığı ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olacaksınız.

antep fıstığı faydaları nelerdir
Antep fıstığı faydaları nelerdir

Antep Fıstığı Nedir?

Büyük ağaçlarda kümeler halinde yetişen fındıklardır. Yeşil ve mora olgunlaşan sarı ve kırmızımsı meyveler olarak başlarlar. 

Bu popüler kuruyemiş, kabuklu veya kabuksuz olarak mevcuttur ve çiğ veya kavrulmuş çeşitlerde gelir. Ayrıca, besinsel faydalarla doludurlar. “Antep fıstığı aynı zamanda en yüksek proteinli çerezlerden biridir.”

Diğer bazı etkileyici sağlık faydaları şunlardır:

Antep Fıstığı, çeşitli vitamin ve mineraller için iyi bir kaynaktır.

Bir porsiyonda 30’dan fazla farklı vitamin, mineral ve diğer besin maddelerini içerir. Antep fıstığındaki yağın yaklaşık %90’ı sizin için daha iyi olan doymamış türdür. Yaklaşık 49 fıstık içeren 28 gr porsiyon şunları sağlar:

  • 159 kalori
  • 13 gram toplam yağ
  • 2 gram doymuş yağ
  • 8 gr karbonhidrat
  • 3 gram lif
  • 6 gram protein

Ayrıca kolesterol içermez ve bir porsiyon bakır, B6 vitamini, tiamin (B1), manganez ve fosfor için Günlük Değerin %10’undan fazlasını sağlar.

Antep fıstığı, bitki bazlı tam bir proteindir.

Doğal olarak kolesterol içermediği ve gününüze lif kattığı için ete kıyasla harika bir bitki proteini seçimidir. Antep fıstığı dokuz temel amino asidin tamamını yeterli miktarda sağladığından, bu onu tam bir protein kaynağı yapar.

Antep fıstığındaki protein, kuru kavrulmuş antep fıstığı için 100 üzerinden 94’lük Protein Sindirilebilirliği Düzeltilmiş Amino Asit Skoru (PDCAAS) ile diğer popüler çerez kuruyemişlerinden daha yüksek kalitededir.

Antep fıstığı kan şekeri kontrolünü iyileştirebilir.

Diyabetle birlikte yemek için sağlıklı bir diyetin parçası olarak dahil edilebilir. Uzmanlar, sağlıklı yağ profilleri ve lif sayıları açlığı ve kan şekeri kontrolünü yönetmeye yardımcı olabileceğinden, fındıkları “diyabet süper gıdası” olarak adlandırıyor.

Antep fıstığı iltihapla mücadele edebilir.

Tokoferoller, filokinon, karotenoidler, klorofil ve flavonoidler dahil olmak üzere güçlü antioksidan bileşiklerin benzersiz bir bileşimini içerir. Araştırmalar, polifenollerin ve flavonoidlerin Antep fıstığının tüm kısımlarında yaygın olarak bulunduğunu ve ayrıca anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu gösteriyor. 

Antep fıstığı sağlıklı bir kalbi teşvik edebilir.

İçinde bulunan yağların yaklaşık %90’ı doymamış olduğundan uzmanlar, bunların kalp için çok sağlıklı bir atıştırmalık olduğunu söylüyor. “Bilimsel kanıtlar, doymuş yağ ve kolesterol oranı düşük bir diyetin parçası olarak Antep fıstığı gibi çoğu kuruyemişten günde 1.5 ons yemenin kalp hastalığı riskini azaltabileceğini öne sürüyor, ancak kanıtlamıyor.”

Antep fıstığı dikkatli yemeyi teşvik edebilir.

Açık fıstık kabuklarını kırmak atıştırma sırasında sizi yavaşlatabilir. “Boş kabuklar, atıştırmalıkların dikkatli bir şekilde yemesine yardımcı olan görsel bir ipucu olabilir.” Kabuklu Antep fıstığının “kendinizi kandırmanıza” yardımcı olabileceğini, çünkü artık kabukların porsiyonlar için görsel bir ipucu olabileceğini ve potansiyel olarak alımı engellemeye yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz?

Antep fıstığı kilo yönetimine yardımcı olabilir

Son araştırmalar, düzenli tüketiminde artan diyet lifi alımı, azalan tatlı tüketimi ve kilo kaybı ile ilişkili olduğunu buldu. Ayrıca, bir ons porsiyon, 200 kalorinin altında cömert bir 49 antep fıstığı sunar.

Faydaları saymakla bitmeyen fıstığın siparişini vermek ve diğer yöresel ürünlerimizi görüntülemek için meraykuruyemis.com.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/Antep_f%C4%B1st%C4%B1%C4%9F%C4%B1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir