kabak çekirdeği faydaları
Kuruyemiş

Kabak Çekirdeği Faydaları

Kabak çekirdeği faydalarını ele alacağımız blog yazımıza hoş geldiniz. Sağlığa oldukça faydası olan besleyici bir kuruyemiştir. İçerisinde bulunan lif, protein, sağlıklı yağlar, vitamin ile minerallerle doludur. Özellikle içerdiği çinko, demir, magnezyum, fosfor gibi mineraller ile E vitamini açısından oldukça zengindir. Ayrıca bu çekirdekler; kalp sağlığını besleyen yağ asitleri içermektedir. Mono ve poli yağlar, sağlıklı bir kardiyovasküler sistem için çok önemlidir. Bununla birlikte çinko ile magnezyum gibi mineraller de kalp sağlığını güçlendirmektedir.

Kabak Çekirdeği Faydaları ve Kilo Aldırır Mı?

Bağışıklık sistemini güçlendirebilmek için tüketilmesi önerilmektedir. İçerisinde bulunan C vitamini, çinko ve diğer antioksidanların sayesinde vücutta oluşabilecek hastalıklardan korur ve bağışıklık sistemini de desteklemektedir. Kabak çekirdeği, yüksek kalori ile yağ içeriğine sahip olduğu için aşırı miktarda tüketildiğinde kilo artışı yapmaktadır. Bu nedenle, dengeli ve abartmadan tüketilmelidir. Fakat ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kilo kontrolüne yardımcı olabilmektedir. İçerdiği protein, lif ve sağlıklı yağlar tokluk hissini artırarak açlık hissini azaltabilir. Şeker veya tuz gibi eklenmiş maddeler içermeyen doğal kabak çekirdeklerinin tercih edilmesi önerilmektedir. Genel olarak baktığımızda bu çekirdeği tüketirken, dengeli şekilde beslenme ile aktif bir yaşam tazıyla beraber olması önemlidir. Kabak çekirdeği faydalarından ve kiloya olana etkisinden bahsettik. Peki, kolesterole etkisi nasıl? Sorumuzun cevabı yazımızın devamında…

kabak çekirdeği faydaları

Kabak Çekirdeği Kolesterolü Yükseltir Mi?

Kabak çekirdeği faydaları denildiğinde ilk akla gelen faydası; kolesterol seviyesini yükselten doymuş yağ içermediğidir. Hatta içerisinde bulunan sağlıklı yağlar, özellikle doymamış yağlar, kolesterol seviyelerini düşürebilmektedir. Bu nedenle, bu çekirdeğin tüketilmesi, genel olarak kolesterol seviyesini olumsuz etkilemez, aksine destekleyebilir. Araştırmalar sonucunda kabak çekirdeğinin tüketilmesi, kan lipid profili üzerinde olumlu etkilerin olabileceğini göstermektedir. Özellikle, içerdiği fitosterollerin kolesterol emilimini azaltabileceği ve bu sayede kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ifade etmişlerdir. Fakat tuzlanmış ya da işlenmiş kabak çekirdekler gibi eklenmiş maddeler içeren çeşitlerden uzak durmak gerekir. Trans yağ ve doymuş yağ içeren bu atıştırmalıklar, kolesterol seviyesini yükseltebilir. Bu yüzden, mümkün oldukça doğal ve tuzsuz olanları tercih edilmelidir.

1 Avuç Kabak Çekirdeği Kaç Kalori – Besin Değeri

1 avuç kabak çekirdeğinde;

  • 56 Kcal
  • 1.42 gram Karbonhidrat
  • 2.44 gram Protein
  • 4.56 gram Yağ
  • 0.88 gram Lif
  • 1.8 mg Sodyum
  • 81.4 mg Potasyum
  • 4.1 mg Kalsiyum
  • 1.25 mg Demir içermektedir.

Kabak çekirdeği faydalarını ele aldığımız blog yazımızın sonuna geldik. Tüm blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kabak_%C3%A7ekirde%C4%9Fi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir