kaju nadir
Kuruyemiş

Kaju Nedir

Bünyesinde birçok mineral bulunduran ve faydası çok fazla olan bu kuruyemiş ile ilgili daha detaylı bilgi sahip olmak için blog yazımızı okuyarak sahip olabilirsiniz.

Kaju ağacı, sıcak havanın olduğu fakat nem oranında yüksek olduğu yani tropikal iklime hakim bölgelerde daha çok yetişmektedir. Bu yüzden ülkemizde çok fazla elde edilememektedir. Ağacın meyvesi olarak yetişmektedir. Ortalama büyüklükte olan bir ağaçtan birkaç kilo elde edilebilmektedir. Kısa sürede çürüdüğü için fıstığının toplanması ve tüketilmesi daha çok tercih edilmektedir. Ağaçlardan toplanır, kabuklu ya da kabuğundan çıkarılıp kurutulduktan sonra kavrulmuş bir şekilde sofralarımıza gelmektedir. Daha çok Güney Amerika ve Batı Afrika ülkelerinde yetişmesi için uygun iklime sahiptir. Ülkemizde iklim koşullarından dolayı çok fazla yetiştirilememektedir. Bu yüzden yurt dışından ithal edildiğinden dolayı fiyatları diğer kuruyemişlere oranla yüksek olabilmektedir.

Kajunun Besin Değeri

B6 ve B12 vitaminleri bakımından zengin olmakla birlikte, magnezyum ve demir başta olmak üzere birçok minerali bünyesinde bulundurmaktadır. 1 adeti yaklaşık 11 kaloriye sahiptir. 100 gramlık paketlerdeki kavrulmamışı 553 kaloridir. Yağ oranı fazla olduğu için protein ile birlikte sayesinde tok tutacaktır. Besin değeri çok yüksek olduğundan dolayı hamile kadınların tüketimi anneye ve anne karnındaki bebeğin gelişiminde büyük katkısı bulunmaktadır.

kaju nedir
Kaju nedir

Kajunun Kullanım Alanları

Tadı diğer fıstıklara nazaran biraz daha tatlı olup tuzla kavrulmuş bir biçimde de tüketilebilmektedir. Kuruyemiş olarak tüketilebildiği gibi salatalarda ve yemeklerimizde de kullanabileceğimiz bir besin kaynağıdır. Yemeklerimizin yanında tükettiğimiz sosların içerisinde ezme olarak kullanılabilir, yemeklere eklenebilir. Çiğ, kavrulmuş ve kabuklu şekilde tüketimi daha fazla olmaktadır. Dondurma, tatlı veya hamur işlerinin üzerinde toz halinde ya da kırık parçalar halinde konularak tüketilebilmektedir.

Kajunun Faydaları

Kajunun içerisindeki yağ doymamış yağ niteliğinde olduğu için kalp ve damarlara zararı bulunmamaktadır. Antioksidan özelliğine sahip olduğu için vücut direncini yükseltir. Kolon kanseri olmak üzere birçok hastalığın vücutta görülmesinin önüne geçmektedir. D vitamini ve çinko oranının yüksek olmasıyla cildin gençleşmesinde yardımcı olur. Azar azar düzenli periyotlarda tüketilecek olursa zayıflamaya yardımcı olacaktır. Aksi takdirde düzensiz, çok fazla tüketildiğinde kilo artışlarına, ishale, alerjiye neden olabilmektedir. Kemiklere faydası bulunmaktadır. Aynı zamanda diş çürümelerinin de önüne geçmektedir. Genel olarak vücudumuzda varsa hastalıkları iyileştirme yoksa koruma özelliği taşıyan vücudumuzun her yerine faydası olan muhteşem bir doğal ecza deposudur.

Kaju Nasıl Muhafaza Edilmelidir?

Diğer kuruyemişler gibi dalından koparıldıktan sonra kurumaya veya ekşimeye yüz tutabilmektedir. Mümkünse cam kavanozlarda, nem olmayan, serin ortamlarda kuru bir şekilde muhafaza edilmelidir. Kabuğundan ayrıldıktan sonra hava almayacak kaplarda muhafaza edilerek daha uzun süre lezzetini korunması sağlanmış olacaktır. Kajuyu paketlerinden alırken bile içerisini ıslatmamalı ve neme maruz bırakmamayız, çok çabuk nemden etkilenip bozulan bir yapısı olduğu için çabuk tüketilmeli ya da paketi serin bir yerde kapatılarak muhafaza edilmelidir.

Faydaları bol miktarda bulunan kaju kuruyemiş çeşitlerimizi detaylı incelemek ve sipariş vermek için meraykuruyemis.com sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kaju

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir