çiğ kuruyemiş neden tüketilmelidir
Kuruyemiş

Çiğ Kuruyemişi Neden Tüketmeliyiz?

Beslenme hayatımızın vazgeçilmezi olan kuruyemişleri kavrulmuş veya çiğ olarak tüketebilmekteyiz. Çiğ kuruyemişi neden tüketmeliyiz sorusuna cevap bulabilmek ve çiğ kuruyemişin faydaları ile igili blog yazımızla daha çok bilgiye sahip olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.

Çiğ Kuruyemiş Nedir?

Kuruyemiş günümüzde her yaştan insanın severek tükettiği sağlıklı lezzetlerden biridir. Kuruyemiş sosyal hayatta; sohbetlerde, birlikte vakit geçirmek gibi önemli roller üstlenerek toplumumuzda birleştirici bir özelliği de sağlamaktadır. Kuruyemiş görünüş açısından küçük olsa da vücudumuza yaydığı enerji, sağladığı vitamin, protein gibi besin değeri yüksek minerallerle insan sağlığını büyük oranda etkilemektedir.

Çiğ Kuruyemiş Neden Tüketilmelidir?

Kuruyemişler arasında çiğ kuruyemişin mi yoksa kavrulmuş kuruyemişin mi daha faydalı olduğu tartışma konularından bir tanesidir. Kavrulmuş kuruyemişin her ne kadar damaklara ulaştırdığı lezzet daha yoğun olsa da sağlık ve diyet açısından çiğ tüketimi daha uygundur. Kavrulmuş kuruyemiş yağ ve tuz oranından daha yüksek ve işlenmiş olduğu için her zaman tüketilmesi sağlığı risk altına almaktadır. Çiğ kuruyemişin doğal ve saf halde oluşu hem sporcular hem kilo kontrolü yapmak isteyenler hem de vücudun sindirim sistemini düzen altına almakta sorun yaşayanlar için yardımcı bir besin kaynağıdır. Çiğ kuruyemişin kalorisi de kavrulmuşa oranla daha azdır. Örneğin çiğ ve tuzsuz karışık kuruyemişin 100 gramında 512 kalori bulunmaktadır. Kavrulmuş kuruyemişte bu oran daha da yükselmektedir.

Çiğ Kuruyemiş Faydaları Nelerdir?

  • Düzenli olarak kuruyemiş tüketmek insan sağlığı açısından hem zihinsel hem fiziksel olarak birçok faydayı bizlere sağlamaktadır.
  • Sindirim sistemini düzenler. Lifli yapısı nedeniyle çekirdek kısmı özellikle sindirim sisteminin düzenlenmesine yardım ederek bağırsakların belirli bir düzen içerisinde hareket etmesine olanak sağlayarak şişkinlik, kabızlık, gaz gibi şikayetleri azaltmakta aktif bir rol oynar.
  • Birçok kuruyemiş türü tokluk hissi sağlar.
  • Kilo verme ve kilo kontrolü isteyenlerin yardımcısıdır.
  • Cilt sağlığını destekler. Kuruyemiş türleri içerisinde bulundurduğu e vitamini, b kompleks vitamini ve diğer önemli mineraller sayesinde cilde içeriden temas eder. Ayrıca kuru cilt sorunu yaşayanlar için düzenli tüketimiyle cildin neminin kazanılmasında yardımcı olmaktadır.
  • Gerekli vitamin ve mineralleri almamızı sağlar.
  • Beyin sağlığımızı destekler. Yapılan araştırmalara göre bir porsiyon kuruyemişin Alzheimer veya bunama gibi birçok hastalıkla savaşmamızda etkendir.
  • Yaşlanmanın etkilerini azaltır. Kuruyemişlerde bulunan vitamin ve mineraller vücudumuzdaki hücre yenilenmesini desteleyerek yaşlanmayı geciktirmektedir.
  • Kansere karşı savaşmamıza yardımcı olur.
  • Tip-2 diyabeti kontrol altına alarak şekeri düzenlemeye yardımcı olur.
  • İçeriğindeki sağlıklı yağlar sayesinde inme ve kalp krizi gibi riskleri azaltır.
Çiğ kuruyemiş Neden Tüketilmeli
Çiğ Kuruyemiş Neden Tüketmeliyiz?

Çiğ Kuruyemiş Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?

Çiğ kuruyemişin faydaları tabi ki saymakla bitmez. Bir de gelin kuruyemiş çeşitlerine ve bu kuruyemişlerin kendilerine has faydalarına göz atalım.

Badem

Badem kalsiyum ve e vitamini açısından zengindir. Özellikle kemik erimesinde kullanılan sağlıklı kuruyemiş çeşididir.

Fındık

Kramp, kas ağrısı vb. rahatsızlıklarda fındığın içerisinde bulunan folik asit ve magnezyum bu tarz ağrıları azaltmada yardımcıdır.

Kaju

Kaju içeriğinde bulunan çinko ve demir sayesinde hem insülin direnci olan bireylerin hem de anemisi olanların tüketmesi gereken kuruyemişlerden biridir.

Antep Fıstığı

Potasyum kaynağı olan antep fıstığı kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere içeriğinde bulunan B6 vitamini ile de anemiye iyi gelmektedir.

Ceviz

Ceviz, omega-3 ile kalp sağlığını olumlu yönde etkileyerek hafızayı güçlendirmektedir.

Çiğ kuruyemişin faydaları ve birçok çeşidi olması nedeniyle sık tüketilmesi dahilinde insan vücudu açısından iyi bir besin kaynağı ve şifa deposudur. Faydalarından bahsettiğimiz kuruyemiş ürünlere kolayca ulaşabilmek için meraykuruyemis.com.tr sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuru_yemi%C5%9F

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir