osmanli kahvesi
Kahve

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Osmanlı kahvesi, Osmanlı zamanından bugüne bize kazandırmış olduğu lezzetli bir kahve çeşididir. Eşsiz olan lezzeti ve köklü geçmişi ile Türk geleneğinin benzersiz tatların arasındadır. Fakat tadının eşsiz olması nasıl yapıldığıyla ilgilidir. Bu yüzden aromanın hazzını alarak kahve içebilmeniz için yapım aşamasına dair bazı püf noktalarını bilmeniz gerekmektedir. Böylelikle kendinize ve misafirlerinize lezzetli bir kahve sunabilirsiniz. Osmanlı kahvesinin tarifini sizlere sunmadan önce faydalarından, tarihinden ve içerisinde neler olduğundan bahsedelim.

Osmanlı Kahvesinin Faydaları

Kilo almak isteyen ve kilo kaybı yaşayanlar için tüketilmesi önerilmektedir. Halsizlik ve yorgunluk gibi durumlarda tüketilmesi faydalı olacaktır. Nefes darlığı yaşayan kişilerde nefes açıcı özelliği bulunmaktadır. Öksürmeye ve bronşit gibi rahatsızlıklar yaşayanlar için göğsü yumuşatır. Göğüs kanseri riskini azalır ve kolesterol hastaları için şifalıdır. İçerisinde bulunan kalsiyum, fosfor ve potasyum ile birlikte A,B,E vitaminleri içermektedir. Özetle yumuşak içime sahip olması, yararlı doğal içeriğinin bulunmasıyla bu şifalı kahvenin tüketilmesini tavsiye ederiz.

Osmanlı Kahvesinin Tarihi

Osmanlı kahvesinin tarihi iki farklı hikâye rivayet edilmektedir. Birincisi Kanuni Sultan Süleyman döneminde Yemen Valisi olan Özdemir Paşa’nın bu kahvenin lezzetine hayran olması sonucunda kahveyi İstanbul’a getirerek saraya taşıyor. Böylece Yemen’de yetişen kahveyi farklı ustalar tarafından büyük bir özenle Sultan Süleyman’a servis ediliyor. Daha sonra çok beğenilen bu kahve, haremde cariyelere kahve pişirme dersleri veriliyor. Bu lezzet ilk olarak İstanbul’da daha sonra Anadolu’ya ve birçok Avrupa’daki ülkelere yayılmıştır. Diğer hikâye ise 1554 yılında Suriyeli olan iki girişimcinin dönemin başkenti olan İstanbul’a getirildiği bilinmektedir.

osmanlı kahvesi nasil yapılır tarifi

Osmanlı Kahvesinin İçerisinde Neler Var?

  • Menengiç
  • Keçiboynuzu
  • Çikolata
  • Damla Sakızı
  • Öğütülmüş Yemen Kahvesi
  • Salep
  • Krema
  • Kakule

Aslında kahve çeşidi olmasından ziyade, kahve karışımı denilmesi daha doğru olacaktır.

Malzemeler:

1 kişi için;

  • İsteğe bağlı şeker
  • 1 tatlı kaşığı Osmanlı kahvesi
  • 1 fincan soğuk su

Osmanlı Kahvesi Tarifi

  1. İlk olarak cezvenize soğuk su ile Osmanlı kahvenizi ekleyip karıştırınız. Bu işlemi ocağa koymadan önce yapmalısınız.
  2. Daha sonra cezvenin içerisindeki kahvenizi ocağa kısık ateşli bir şekilde yerleştiriniz.
  3. Kaynamaya bıraktığınız kahvenizi pişme esnasında asla karıştırmayınız.
  4. İlerleyen dakikalarda kaynayan kahvenizin üzerinde oluşan köpüğü bir tatlı kaşığı yardımıyla fincanlarınıza paylaştırın.
  5. Tekrar ocağa koyduğunuz kahveniz kaynamaya başladıysa kahveyi fincanlara dökerek servis edebilirsiniz. Afiyet Olsun.

Kalorisi:

100 gramda;

  • 411 kcal
  • %8.1 yağ
  • %5,7 protein bulunmaktadır.

Tüm blog yazılarımıza ulaşmak için hemen tıklayın.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kahve

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kahve

Dibek Kahvesi Yapımı

Kahve

Türk Kahvesi Tarifi