dibek kahvesi tarifi
Kahve

Dibek Kahvesi Yapımı

Geleneksel Türk kahvesinin öğütülerek çekilmiş hali olduğunu söyleyebiliriz. Yoğun lezzeti ve yumuşak içimi sayesinde çoğu kişi tarafından tercih edilmektedir. Osmanlı zamanından günümüze kadar gelen, dibekte dövülerek karıştırılması sonucunda elde edilen kahve şeklidir. Dibek aslında bir kahve değil taştan veya ağaçtan yapılmış, tahılları un haline getirmeye yarayan içi çukur havanıdır. Zaman içerisinde kahve değirmeninin yaygınlaşması ile dibeğin kullanımı oldukça azalmıştır. Fakat geçmişten günümüze uzanan dibek kahvesinin içerisinde bulunan karışımlar aynıdır.

Dibek Kahvesinin İçerisinde Neler Var?

Dibek kahvesi, Türk kahvesinin içerisinde kullanılan kahve çekirdeklerinden yapılmaktadır. Aralarındaki fark ise, dibek kahvesi dövülerek hazırlanmasıyla birlikte görünüm ve lezzet açısından farklılık göstermektedir. Öğütülme şeklinden ötürü Türk kahvesine göre daha açık renge sahiptir ve yumuşak içimi ile oldukça dikkat çekmektedir. Damla sakızlı, Hindistan cevizli ve kakaolu gibi farklı lezzetlerle tatlandırılabilir olmasıyla da öne çıkmaktadır.  

Malzemeler:

  • Cezve
  • Fincan
  • Kişi sayısına göre fincan su
  • 1 tatlı kaşığı dibek kahvesi
  • Şeker
  • Yarım tatlı kaşığı Türk Kahvesi

Tarifi:

  1. Kişi sayısına göre fincana su koyarak cezveye boşaltın.
  2. Cezvenin içerisine kişi başına 1 tatlı kaşığı dibek kahvesi ile yarım Türk kahvesini ilave edin.
  3. Orta şekerli dibek kahvesi için 1 küp şeker, şekerli için ise 2 küp şeker yeterli olacaktır.
  4. Cezvenin içerisindeki karışımı ocağa koymadan önce güzelce karıştırdıktan sonra kısık ateşte köpürünceye kadar karıştırmadan bekleyin.
  5. Kahve köpüklenince kaşık yardımı ile cezvenin üzerindeki köpükleri fincanlara böldükten sonra tekrar ocağa koyun. Kahvenin biraz yükselmesi durumunda ocaktan alın ve fincanlara dökün. Afiyet olsun.

Dibek Kahvesinin Faydaları

Günlük tüketiminde midenin daha verimli çalışmasını sağlayarak sindirim sistemini kolaylaştırır ve iyi kolesterolü artırarak kötü kolesterolü dengede tutar. İçerisinde bulunan faydalı bitkiler sayesinde de uzun süre tokluk hissi oluşturur. İçerisinde bulunan üzüm çekirdeği sayesinde tüketenlerin hafızasını güçlendirir. Yatıştırıcı etkiye sahip olmasıyla strese iyi gelmektedir ve ağrı kesici etkiye sahiptir. İçindeki baharatlar ile aromalar sayesinde ağızda oluşabilecek kokuların önüne geçmektedir. Mutluluk hormonlarını artırarak psikolojik olarak rahatlamaya olanak tanımaktadır. Bunun en büyük sebebi ise yine bitkilerden kaynaklanmaktadır. Anksiyeteyi, stresi ve depresyon gibi sorunları azaltarak bedeninizin de rahatlamasını sağlamaktadır. Tüketimden sonra dibindeki telvesini yüzünüzü yıkayıp kuruladıktan sonra yüz maskesi olarak kullanabilirsiniz. Bu maske birkaç dakikayı geçirmeden yıkamanız önerilmektedir.

dibek kahvesi tarifi

Kalorisi

Pek çok karışımdan oluşan dibek kahvesinin içerisinde tercihe göre Türk kahvesi, menengiç ve keçiboynuzu gibi karışımın bulunması durumunda kalorileri diğer kahvelerden farklı olabilmektedir.

  • 20 gramlık fincan ölçüsü için geçerli olan 1 fincanda yaklaşık olarak 76 kalori vardır.

Tüm tariflerimize buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kahve3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kahve

Osmanlı Kahvesi Nedir?

Kahve

Türk Kahvesi Tarifi