Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları
Kuruyemiş

Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları

Kuruyemişler tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça popüler bir meyve ve sağlıklı besindir. Ancak çok az insan farklı kuruyemişlerin sağlığa faydaları konusunda bilgiye sahiptir. Kuruyemişlerin sağlığa faydaları nelerdir blog yazımızda en sık tüketilen kuruyemişlerin besin değerlerini öğrenebilirsiniz.

Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları Nelerdir?

Kuruyemişler, çeşitli hastalıkların iyileştirilmesine yardımcı olan lif, protein, vitamin gibi daha birçok besin içerir. Fıstık, ceviz, pesto kuruyemişler, ağaç kuruyemişleri (badem) ve kaju büyük miktarda diyet enerjisine sahiptir. Her türlü kuruyemiş ülkemizde mevcuttur. Bu nedenle, her gün tuzsuz kuruyemiş yeme alışkanlığı geliştirirseniz, sağlıklı ve zinde kalırsınız. 

En Sık Tüketilen Kuruyemişler için Besin Değerleri

Birçok meyvenin kurutulmuşunu kolaylıkla bulabilmekteyiz. Bunlardan en lezzetlileri genelde tüketilirken rahat bir şekilde tüketilebilen yemişlerdir. Kuruyemişlerin tüketilmesi rahat olduğu gibi insan sağlığına yararları çok fazladır. Bazı kuruyemişlerin besin değerleri ve kuruyemişlerin sağlığa faydaları nelerdir aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Yer fıstığı

Fıstık aslında ağaç fıstığı değildir. Aksine, fasulye ailesine aittir. Bununla birlikte, geleneksel fındık ve Fıstık aynı besinleri içerir. Fıstık, antioksidanlar, A, D, B vitaminleri, sağlıklı yağlar ve besinler açısından zengindir. Kalp hastalığı ve felç riskini azaltan magnezyum açısından zengindir. 

İçindeki antioksidanlar sağlığı ve iyi bir ruh halini korur. Astım problemlerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Bir avuç fıstık 176 kaloridir. 

Ceviz

Ceviz en popüler kuruyemişlerden biridir. B, C ve E vitaminleri içerir. Vitaminlerin yanı sıra demir, çoklu doymamış yağ asitleri, magnezyum ve fosfor içerir. 

Ceviz beyin fonksiyonlarını arttırır, sindirime yardımcı olur, bağışıklığı arttırır ve vitamin eksikliği hastalığı avitaminozu ortadan kaldırır. Araştırmalar ayrıca cevizlerin diyabetin kontrolüne yardımcı olduğunu ve bazı kanser türlerini önlediğini göstermiştir.

Ceviz, omega 3 yağ asitlerinin yanı sıra alfa-linolenik asit (ALA) açısından zengin bir kaynaktır. Her gün ceviz yemek, kötü kolesterolü düşürür ve dolaşım sistemindeki kan akışını korur. Bir avuç cevizde 182 kalori vardır. 

Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları
Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları

Fındık

Aslen ülkemizde ve İtalya’da üretilen Fındığın mineral, E vitamini ve çoklu doymamış yağ kaynağı olduğu söylenir. Ayrıca çok fazla karbonhidrat vardır. Bu kuruyemiş, kalbi korumada ve kolesterolü düşürmede iyi bir rol oynar. Fındık, iltihabı azaltmaya ve trigliserit seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Kandaki E vitamini seviyesini artırmanın yanı sıra kötü kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. 100 gram fındık 628 kalori içerir.

Badem

Badem, E Vitamini ve Magnezyum açısından zengin bir kuruyemiş çeşididir. Böylece saçı, cildi ve tırnaklar için yapıcı etkisi vardır. Ayrıca metabolik süreci aktif tutar ve kan şekerini normalleştirir. Birkaç çalışma, odun yemişlerinin diyabet oluşmadan hemen önce insülin seviyelerini koruduğunu göstermiştir. 

Ayrıca badem, tümü kalp için kötü olan kötü kolesterol (LDL), toplam kolesterol ve oksitlenmiş LDL kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Bu yüzden özellikle kalp için faydalıdır. 

Ayrıca, fazla kilolu insanlar da bademden kan basıncını düşürebileceği için faydalanabilir. Normalde bir avuç bademde 161 kalori bulunur. Ülkemizde birçok bölgede ve Afrika’dan Güneydoğu Asya’ya ve Avustralya’ya kadar yetişir. 

Kaju

Kaju, protein, karbonhidrat, A vitamini, demir, çinko, kalsiyum ve potasyum bakımından zengindir. Kolesterolü düşürür ve bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca doğurganlığı artırır ve diş minesini güçlü tutar. Kaju fıstığının düzenli tüketimi birçok sindirim problemini ortadan kaldırır. Bir çalışma, kajudan oluşan %20 kalorili bir diyetin metabolik sendromu olan kişilerde kan basıncını iyileştirdiğini göstermiştir.

Kaju fıstığının kilo alımı veya kan şekeri seviyeleri üzerinde önemli bir etkisi yoktur. Bir avuç kaju fıstığı 155 kalori içerir.

Çam fıstığı

Aslen Avrupa’daki çam ağaçlarından elde edilen bu kuruyemişler, bağışıklığı artıran E vitamini, antioksidanlar ve amino asitler bakımından yüksektir. Kolayca sindirilir, bu nedenle bebeklere ve hamile kadınlara bu kuruyemişleri yemeleri tavsiye edilir. Bu kuruyemişler ayrıca beyin problemlerinin, saç ve cilt problemlerinin çözümünde de faydalıdır. 100 gram Çam fıstığı 673 kaloriye sahiptir.

Fıstık

Fıstık, diğer tüm kuruyemiş çeşitlerinden daha fazla vitamin, amino asit ve mineral içerir. Görme problemlerini ve kemik problemlerini tedavi eden bakır, magnezyum, fosfor içerir. Antep fıstığı lif bakımından yüksektir ve kötü kolesterolü düşürerek kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. 

Ayrıca iyi kolesterolün (HDL) yükselmesine yardımcı olur. Antep fıstığı, oksidatif stresi, kan basıncını iyileştirmenin yanı sıra kilo vermeye yardımcı olur. Bununla birlikte, Oksidatif stres normalde kanda bulunan ve kalp hastalığının üstesinden gelmeye yardımcı olan düşük seviyede oksitlenmiş kimyasallardır. Bir avuç Antep fıstığından 156 kalori alırsınız. Esas olarak Orta Asya ve Orta Doğu’da yetişir.

Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları
Kuruyemişlerin Sağlığa Faydaları

Brezilya Fıstığı

Brezilya fıstığı Amazon Ormanı’nda bulunur. Bir antioksidan görevi gören bir tür mineral olan selenyum içerir. Mineraller genellikle vücudu zinde ve sağlıklı tutmamıza yardımcı olur. Her gün birkaç Brezilya fıstığı yemek, günlük selenyum ihtiyacının yüzde 100’ünü karşılar. Brezilya fıstığı, yağların parçalanmasına ve onlardan hayati enerji üretilmesine katkıda bulunan metionin içerir. 100 gram Brezilya fıstığından 656 kalori alacaksınız.

Marcona Bademleri

Marcona fıstığı, İspanya’dan gelen bir çeşit tatlı fındıktır ve Akdeniz ülkelerinde çok popülerdir. Marcona Bademleri çinko, magnezyum, potasyum, lif ve demir içerir. 100 gram Marcona size 250 kalori verebilir.

Kuruyemişler İhtiyacımız olan Vitamin ve Mineraller Açısından Zengindir

Beslenme uzmanları, fındıkların besleyici bir gıda olduğu için ölçülü olarak yenmesi gerektiğini söylüyor. Kuruyemişler günde 50 ila 100 gramdan fazla yenmemelidir. Bununla birlikte, çok fazla kuruyemiş yemek vücuda zararlı olabilir. 

Lifli bir besindir ve mide gazına ve mide rahatsızlığına neden olabilir. Ayrıca kuruyemişler, protein açısından zengin bir besindir ve proteini balık, et ve bakliyat ile aldığımız için çok fazla protein almak böbrek hastalığı için riskli olabilir.

Kaynak

https://tr.wikipedia.org/wiki/Kuru_yemi%C5%9F

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir