fındık ezmesi tarifi
Kuruyemiş

Fındık Ezmesi Nasıl Yapılır?

Fındık, genç yaşlı herkesin çok sevdiği kuruyemişlerden birisidir. Fındığın ezme haline getirilerek tüketilmesi de oldukça beğenilmektedir. Pek çok marketlerden satın alabilmeniz mümkündür. Fakat içerisinde katkı maddesinin olmasından ötürü tereddütleriniz varsa ve evinizde sağlıklı bir şekilde fındık ezmesi yapmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Evinizde fındık ezmesi yapabilmeniz için dikkate almanız gereken önemli püf noktalara değineceğiz. Öncelikle fındık ezmesinin faydaları nelerdir birlikte öğrenelim.

Fındık Ezmesinin Faydaları Nelerdir?

Özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilen bir ezme çeşididir. Doyurucu ve besleyici olmasıyla pek çok kişi tarafından tercih edilmektedir. İçerisinde bulunan vitamin ve mineraller bakımından oldukça zengindir. Düzenli tüketildiğinde içerisindeki yüksek lifler sayesinde kabızlık ve hazımsızlık gibi sindirim sisteminde oluşabilecek olumsuz durumları ortadan kaldıracaktır. İçerisinde bulunan potasyum sayesinde sinir sistemi için oldukça faydası bulunmaktadır. Enerji veren bir besin olmasıyla da cinsel isteksizliği gidermektedir. Diyet yapan kişiler için tok tutucu özelliği sayesinde tüketimi faydalı olacaktır. Ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendiren bir etkiye sahiptir.

Fındık Ezmesinin Kalori Değeri Nedir?

Fındığın içerisinde E, C ve K vitaminleri, protein, bakır, folik asit, çinko, demir, lif ve mineraller bakımından oldukça zengindir.

100 gram fındık ezmesinin içerisinde bulunan kalori değeri

  • 3.9 mg demir
  • 10.8 gr karbonhidrat
  • 231.0 mg kalsiyum
findik ezmesi tarifi

Fındık Ezmesi Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı fındık yağı
  • 200 gr kavrulmuş fındık
  • Yarım su bardağı pudra şekeri
  • İsteğe göre şeker

Yapılışı

  1. İlk olarak 200 gram fındıkları tepsiye koyun. Fındıkları fırına yerleştirmeden önce 200 derecede ısıtın. Isıtma işlemi gerçekleştikten sonra tepsiyi fırına yerleştirebilirsiniz.
  2. Fırında kavrulan fındıkları ara sıra kontrol ederek, 10-15 dakika boyunca yanmaması için kavurun. Bu sırada kabuklar kendi kendine soyulacaktır.)
  3. Kendi kendine soyulan kabuklar soyulmaya başladığında fındıkları fırından çıkarın ve soğumaya bırakın.
  4. Soğuyan fındıkların kabuklarını ayırarak kabuksuz hale getirin.
  5. Alternatif olarak yakmadan kavurabilmeniz için fındık içlerini tavaya koyunuz. Daha sonra kısık ateşte ara ara karıştırınız.
  6. Kavrulan fındıkları mutfak robotunun içine koyun. İçerisinde yarım su bardağı pudra şekeri ve 2 yemek kaşığı fındık yağı ekleyin. Fındık ezmesinin şeker miktarını kendinize göre ayarladıktan sonra karışımı pürüzsüz bir kıvam alana kadar karıştırınız.
  7. İsteğinize göre ezmenizin içinde bulunan fındık parçalarının ağza gelir kıvamda olması için pürüzsüz kıvam aldıktan sonra içerisine yaklaşık 1 avuç fındık koyabilirsiniz. Daha sonra robotu 10 ila 15 saniye kadar çalıştırın.
  8. Hazır olan fındık ezmesini cam kavanozlarının içine koyarak buzdolabınızda muhafaza ediniz. Kap içerisinde fındık ezmeleri 3-4 hafta muhafaza edilebilir.

Afiyet Olsun.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/F%C4%B1nd%C4%B1k_ezmesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir