cevizli sucuk nasil yapilir
Antep Yöresel

Cevizli Sucuk Nasıl Yapılır?

Cevizli Sucuğun Tarihi

Cevizli sucuğun kökeni Gürcistan olarak bilinmektedir. Hem Gürcistan’ın hem de Anadolu mutfağı için önemli bir yere sahiptir. Farklı yerlerde farklı olarak hazırlanabilen cevizli sucuklar kimi zaman ceviz yerine fındık, badem ve kuru üzümün yorgan ipliğine geçirilerek hazırlanan pekmezli karışıma, üzüm suyuna veya da dut gibi farklı karışımlara batırılarak sosis şeklinde kurutulmaktadır. Doğu Gürcistan’da üzüm suyundan yapılan karışımın kıvamını artırmak için buğday unu ilave edilmektedir. Batı Gürcistan’da ise daha çok kıvam vermek için mısır unu katılmaktadır. 2015 yılında Cevizli sucuk Gürcistan’ın Kültürel Miras listesine eklenmiştir. Türkiye’de ise Artvin, Gümüşhane, Elazığ ve Kahramanmaraş’ta meşhur olan bir tatlı çeşididir. Kahramanmaraş’ta daha çok ceviz yerine yeşil fıstıktan yapılan cevizli sucuk bolca bulunmaktadır.

Cevizli Sucuğun Faydaları

Cevizli sucukta bulunan potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, lif ve fosfor bakımından faydalı bir gıdadır. Vitamin ile mineralce de oldukça zengin bir besindir. İçerdiği nadir gıdalardan olan selenyum sayesinde, selenyum kanserinin önlenmesinde ve tiroit bezinin tedavisinde önemi çok büyüktür. Oluşabilecek kalp rahatsızlığın önüne geçerek sağlıklı bir yaşam için faydalıdır. Kansızlığa karşı etkili olan cevizli sucuğun anemi hastalığına fayda sağlamaktadır. Hamilelik döneminde ise oluşan demir eksikliğinin giderilmesinde yardımcı olmaktadır. Cinsel gücünü artırarak spermdeki hareketliliği ve sayısını da artırmaktadır. İçerisinde bulunan çinko sayesinde saç dökülmesini önlemektedir. Ayrıca çinkonun, vücutta oluşan toksinlerin atılmasına destek olmaktadır. Kronik yorgunluğa da iyi gelmektedir.

Cevizli Sucuk Çeşitleri

  • Cevizli Pekmezli
  • Cevizli
  • Ballı Cevizli
  • Narlı Pekmezli Cevizli
cevizli sucuk çeşitleri

Cevizli Sucuk Tarifi

Canınız tatlı çektiği zaman kilonuz ve sağlığınız için endişe duyuyorsanız cevizli sucuk tam size göre. Oldukça az malzemeden oluşması, bu kolay tarifin sizin ve sevdiklerinizin vazgeçilmezi olacaktır. İçerisinde bulunan ceviz ile pekmezin enerji vermesi ile besleyici olması sizler için sağlıklı bir çözüm olacaktır. Ancak her şeyde olduğu gibi aşırıya kaçmamak önemlidir. Evinizde yapacağınız cevizli sucuk için güneş görmeyen, kuru bir ortamda saklanması önerilmektedir. Tarifine geçmeden önce cevizli sucuğun faydalarına değinelim.

Cevizli Sucuk İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım kilo ceviz içi
  • 4 su bardağı su
  • 3 su bardağı üzüm pekmezi

Tarifi:

  1. Cevizleri kırarak 1 gün önceden suda bekletin. Bu sayede cevizleri ipe dizerken kırılmalarını engelleyecek ve daha da kolaylaştıracaktır.
  2. Ertesi gün yorgan ipi ve iğnesi ile cevizleri ipe dizin.
  3. Bir tencerenin içerisine nişasta, un, su ve şekeri alarak iyice karıştıralım.
  4. Nişastanın tamamen çözülmesi ile pekmezi ilave ederek güzelce karıştırın.
  5. Daha sonra karışımın kaynamasını bekleyin. Kaynadıktan sonra yaklaşık 5 dakika daha karıştırarak pişirmeye devam edin.
  6. İpe dizmiş olduğunuz cevizleri, pekmezli karışıma batırıp çıkarın. Pekmezli karışımın gelmediği yerleri kaşık yardımıyla üzerine dökün.
  7. İşlem tamamlandıktan sonra kuru ve güneş görmeyen yere asarak 2 gün bekletin.
  8. 2 günün sonunda cevizli sucuğunuz hazır. Afiyet olsun.

Cevizli Sucuk Besin Değeri

  • 1 porsiyon(100 gram) cevizli sucukta yaklaşık olarak 285 kcal bulunmaktadır.
  • 4.9 g protein
  • 1.2 mg kalsiyum.
  • 307.1 mg potasyum
  • 1.2 mg demir
  • 0.2 gram lif
  • 15.3 g yağ
  • 25.0 karbonhidrat bulunmaktadır.

Tüm blog yazılarımıza ulaşmak için hemen tıklayın.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Cevizli_sucuk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir