cevizli-baklava-tarifi
Antep Yöresel

Cevizli Baklava Nasıl Yapılır?

Baklavanın Tarihi ve Cevizli Baklava Tarifi

Baklava, tüm dünyanın da kabullendiği ve bildiği gibi Türk mutfağının en özel lezzetlerinden biridir. Baklava kelimesi Türkçe kökenlidir. Osmanlı’da ilk kez Fatih Sultan Mehmet döneminde Topkapı Sarayında yapılmış ve 17. yüzyılın sonlarına doğru Ramazan aylarında Osmanlı padişahı, Yeniçeri Ocağı’na baklava ikram ederdi. Birinci dünya savaşından sonra ülkemizde baklava imalathaneleri ortaya çıktı, yaygınlaştı. Dolayısıyla ev baklavası artık yerini çarşı baklavasına bıraktı. Haliyle baklava dükkanları, satıcıları gün geçtikçe artmaktadır. Günümüzde ise baklava denilince ilk akla gelen şehrimiz Gaziantep’tir. Hazırsanız cevizli baklava tarifine geçelim.

Lezzetli cevizli baklava yapımı için Meray Kuruyemiş web sitemizden en taze ceviz siparişi verebilir, baklava tariflerinize dahil edebilirsiniz.

Cevizli baklava tarifi
Meray Kuruyemiş Taze Ceviz

Cevizli Baklava Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

Hamuru için:

  • 1/4 çay kaşığı tuz
  • 3.5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 çay bardağı ay çiçek yağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt

Şerbeti için:

  • 4 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı sıkılmış limonun suyu

İçi için:

  • 3 su bardağı ceviz içi (orta büyüklükte çekilmiş)

Açmak için:

  • 1.5 su bardağı nişasta

Son olarak üzeri için:

  • 300 gram eritilmiş tereyağı
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ

Cevizli Baklava Yapılışı

Cevizli baklava tarifinde kullanacağımız malzemelerimiz hazır ise adım adım birlikte ilerleyelim.

  • Orta boy bir tencereye şeker ve suyu ilave edin kıvam alıncaya kadar kaynatın. Kaynama gerçekleştiğinde 4-5 damla limon suyunu ilave edebilirsiniz. Yumurta, 3 su bardağı un, yoğurt, sirke, süt ve sıvı yağı karıştırma kabınıza ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın. Yarım bardak kalan unu da yoğurma esnasında yavaş yavaş ilave edin. Hamuru öncelikle dinlendirin, daha sonra dinlenen hamuru bıçak yardımıyla 100 küçük parçaya ayırın. Kesip yuvarlak yaptığınız hamurları nişastalı tepsiye bırakın. Yuvarladığınız 20 adet hamuru üst üste koyarak çay tabağı büyüklüğünde merdane yardımı ile açın. 5 kez 5’li grup halinde bu işlemi tekrarlayın ve 100 hamuru eşit gruplara ayırın. Bu işlemleri yaparken bolca nişasta kullanmayı unutmayın.
  • 20 parçadan oluşan 5 hamur grubundan ilkini tezgahın üstüne koyup tepsinizin büyüklüğünde merdane ile açın ve tepsiye yerleştirin. Üstüne robotta çektiğiniz cevizden gezdirin. İkinci 5’li hamur grubunu da aynı şekilde açıp tepsiye yerleştirin ve üstüne çektiğiniz cevizi ilave edin. 3. ve 4. hamur grubunu da aynı şekilde açarak ceviz ekleyin. Son hamur grubunu da açıp tepsiye yerleştirdikten sonra keskin bir bıçak yardımı ile istediğiniz şekilde şekil vererek dilimleyin.
  • Dilimlediğiniz baklava hamurunun üstüne kaşık yardımıyla bolca tereyağını gezdirin. Fırınınızı birkaç dakika önceden 180 derece sıcaklığa ulaştırın ve tepsinizi fırına verin. 180 derecede baklavanız tam kızarıncaya kadar pişirin. Pişme işlemi bittikten sonra tezgahın üstünde tepsinizi dinlendirin. Dinlenen baklavanın üstüne kepçe yardımıyla şerbeti yavaşça ilave edin. Tüm şerbeti çeken baklavanızı en az 12 saat dinlendirerek servis edebilirsiniz.
cevizli baklava tarifi
Cevizli Baklava

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Baklava

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir