cekirdek kavurma
Kuruyemiş

En İyi Çekirdek Kavurma Teknikleri

Çekirdek, oldukça sevilen ve tercih edilen kuruyemiş çeşididir. Çay aralarında, misafir ağırladığınızda, piknikte ve yürüyüş yaptığınızda, yaz kış fark etmeksizin tüketilmektedir. Peki, sofralarınızda oldukça tüketmeyi sevdiğiniz çekirdeği nasıl kavurabilirsiniz? Pek çok farklı çekirdek kavurma çeşidini detaylı bir şekilde anlatmadan önce kavrulmuş çekirdeğin faydaları nelerdir? Hep birlikte öğrenelim.

Çekirdek Kavurma ve Faydaları

Kavrulmuş çekirdeğin pek çok faydası mevcuttur. İçerisinde bulunan antioksidan sayesinde vücutta bulunan zararlı maddelerle mücadele etmektedir. Kavrulmuş çekirdekte bulunan karbonhidrat, protein ve yağ gibi besin öğeleri, insan vücudunda ihtiyaç duyulan enerjinin karşılanmasını sağlamaktadır. Ayrıca protein içermesinin bir diğer avantajları arasında kemik, kas ve diğer dokuların yapısını düzenlemektedir. Vücutta ihtiyaç duyulan amino asitlerin karşılanarak kas yapısının sağlığı için gerekli olan onarımı sağlar. Kavrulmuş çekirdeklerde bulunan omega-3 ve sağlıklı yağlar sayesinde kolesterolü düzenleyerek kalp sağlığı için oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca lif bakımından oldukça zengin olan kavrulmuş çekirdeklerin tüketilmesiyle sindirim sağlığını desteklemektedir.

Kabızlık sorunu yaşayanlar için tüketmeleri önerilmektedir. Bununla birlikte lif içeriğinin kan şekeri seviyesini düzenlediğini söyleyebiliriz. Pek çok vitamin içermesiyle de bağışıklık sistemi, cilt sağlığı, kemik sağlığı gibi pek çok faydası vardır. Vitamin ve mineral içermesi kanser riskini minimize etmeye yardımcı olur. Antioksidan sayesinde de hücrelerde oluşan hasarların giderilmesinde yardımcı olur. Ancak, kavrulmuş çekirdekler genel olarak yüksek kalorili olacağından ötürü tüketimini kontrollü yapmanız önerilmektedir. Çekirdeğin tuzsuz ve kavrulmuş bir şekilde tüketilmesi sağlıklı beslenmek için önemli olacaktır. Çekirdek kavurma yöntemlerimize geçebiliriz.

çekirdek kavurma
Çekirdek Kavurma

Çekirdek Nasıl Kavrulur?

  • Mikrodalgada Çekirdek Nasıl Kavrulur?

Bir tabağa dilediğiniz kadar çekirdeği doldurarak istediğiniz ölçü kadar tuzlayabilirsiniz. Mikrodalganızın fırının ayarını ortalama olarak 800 watt kadar ayarlayınız. Zamanını ise 4-5 dakikaya getiriniz. Bu kadar kısa sürede hazır olan kavrulmuş çekirdeğinizi afiyetle tüketebilirsiniz.

  • Fırında Çekirdek Nasıl Kavrulur?

Çekirdeğinizi fırın tepsisine eşit bir şekilde dağıtın. Daha sonra 1 yemek kaşığı unu yine eşit olacak şekilde çekirdeklerin üzerine serpin. Yarım bardak suyun içerisine 1 avuç tuzu dökerek eriyene kadar karıştırın. Erime işlemi gerçekleştikten sonra tuzlu suyu çekirdeklerin üzerine eşit bir şekilde döküp iyice karıştırınız. 160 veya 170 derece aralığında ısınmış olan fırınınızın içerisine çekirdekleri yerleştirin. Çekirdekleri 5-10 dakika boyunca ısınana kadar bekledikten sonra çekirdeğinizi yaklaşık 30 dakikaya kadar kavurunuz. O arada 10 dakikada bir karıştırmayı ihmal etmeyin. Hazır olan kavrulmuş çekirdeğinizi afiyetle tüketebilirsiniz.

  • Ocakta Çekirdek Nasıl Kavrulur?

Ocakta kavuracağınız çekirdeklerin malzemesi fırında yapılacaklarla aynıdır. İlk olarak isteğinize göre çekirdekleri yıkayabilirsiniz. Daha sonra az un ve istediğiniz kadar tuz dökebilirsiniz. Unun kullanılma sebebi ise tuzun çekirdeğe daha rahat tutunabilmesi içindir. İşleme başlarken ocağınızı orta ateşe getirin ve ocağınızda bulunan çekirdeğin sertleşene kadar kavurma işlemini devam ettirin. Kavurma işlemi yaklaşık olarak 30 dakika süreceği için ocağınızın başından ayrılmamanız önerilmektedir. Kavrulduğuna emin olabilmeniz için çekirdeğin tadına bakıp kararınızı verebilirsiniz. Hazır olan çekirdekleri ağzı kapalı kavanozlara da koyarak daha sonra da tüketebilirsiniz.

  • Sobada Çekirdek Nasıl Kavrulur?

Sobada çekirdek kavurabilmeniz için ilk olarak çekirdeklerinizi ıslatınız. Islatma işlemi gerçekleştikten sonra çekirdekleri alüminyum tepsiye eşit bir şekilde dökün. Tepsinizi sobanın üzerine koyarak belirli zaman aralıklarında karıştırınız. Yaklaşık yarım saat pişirme süresi vardır. Çekirdeklerin rengi değiştiği zaman kavurma işlemi gerçekleşmiş demektir. Sıcak tepsiyi soğumaya bıraktıktan sonra afiyetle tüketebilirsiniz.

  • Çekirdek Kavurma Makinesinde Nasıl Kavrulur?

Çekirdek kavurma makinesi genel olarak kuruyemiş dükkânı işletenler için tercih edilmektedir. Kavurma işleminde ise, makinenin ortasında bulunan yuvarlak boşluğun içerisine çekirdeklerinizi atığınızda makinenin önünde bulunan tepsiye kavrulmuş çekirdekler dökülmektedir. Soğuduktan sonra da afiyetle tüketebilirsiniz.

Kavrulmuş Çekirdeğin Besin Değeri

100 gram kavrulmuş (tuzsuz) çekirdekte;

  • 582 kcal
  • 19.33 gram karbonhidrat
  • 19.33 gram protein
  • 49.8 gram yağ
  • 11.1 gram lif
  • 3 mg sodyum
  • 858 mg potasyum
  • 70 mg kalsiyum
  • 1.4 mg C vitamini
  • 3.8 demir içermektedir.

Çekirdek kavurma yöntemlerimizi detaylı olarak ele aldığımız blog yazımızın sonuna geldik. Tüm yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekirdek

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir