bal-kabagi-tatlisi-tarifi
Kuruyemiş

Bal Kabağı Tatlısı Tarifi

Bal kabağı tatlısı tarifi için doğru adrestesiniz. Bal kabağı tatlısı Türk mutfağında oldukça sevilen ve tercih edilen bir tatlı çeşididir. Kış aylarının vazgeçilmezi olan bal kabağı, çeşitli yemeklerde ve tatlı yapımında kullanılmaktadır. Halk arasında bazı kesimler kabak tatlısı olarak da ifade etmektedir. Her yöreye göre farklı yapım şekilleri mevcuttur. Ama genel olarak baktığımızda Türkiye’nin kuzeybatısında ve batısında, özellikle Sakarya ve Aydın’da bal kabağı tatlısı çok daha yaygındır. Genel olarak en yaygın bal kabağı tatlısı yapımında soyulup kesilen bal kabağının üzerine şeker serperek pişirme işlemi gerçekleştirilir. Hazır olan tatlının üzerini tahin ve ceviz dökülerek servis edilir. Bal kabağı tatlısı tarifine geçmeden önce faydaları nelermiş öğrenelim?

Bal Kabağı Tatlısının Faydaları

Bal kabağının içerisinde A,C ve E vitaminlerinin olması sayesinde oldukça sağlıklı bir besindir. Vücutta oluşan enfeksiyonlar karşısında bağışıklığınızı güçlendirerek vücudunuzun korunmasında etkili olmaktadır. İçerisinde bu vitaminlerin olması ve beta karoten içermesi sayesinde cildinizin yenilenmesinde ve bağışıklık sisteminizi güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bal kabağı tatlısı sayesinde bu ihtiyaç giderilir ve oluşabilecek yaraların çok daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlamaktadır. Vücutta A vitaminin düşük olması durumunda görmede azalmalar meydana gelmektedir. Bal kabağının tüketilmesi durumunda gözlerinizi koruyarak oluşabilecek göz hastalıklarının önüne geçebilmektedir. Ayrıca katarakt riskini azaltmaktadır. Bal kabağı yüksek antioksidanlar içermesi sayesinde prostat, akciğer ve meme kanseri gibi kanser türlerine karşı koruma görevi görmektedir. İçerisindeki lifler sayesinde tok tutmaktadır. Hazırsanız bal kabağı tatlısı tarifine geçelim.

bal kabağı tatlısı tarifi

Bal Kabağı Tatlısı Yapılışı

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ceviz (Tercihinize göre dövülmüş ceviz)
  • 2 kg bal kabağı
  • 3 su bardağı toz şeker(İsteğinize göre değişmektedir. Bal kabağın cinsinden ötürü tatsız olması durumunda şeker ilave edilebilir. 1kg bal kabağı için 2 su bardağı toz şeker ilave edebilirsiniz.) Bal kabağı tatlısı tarifi için malzemeleriniz hazır olduğuna göre adım adım yapılışına geçebiliriz.

Yapılışı:

  1. Bal kabak tatlısı yapım aşamasında ilk yapmanız gereken bal kabağını ince ince dilimleyiniz. Ardından soyup çekirdeklerini çıkartınız.
  2. Dilimlenen bal kabakları yıkayın. Daha sonra 2 veya 3 parmak genişliğinde dilediğiniz gibi uzunlukta doğramaya başlayın.
  3. Büyük bir tencerenin içerisine bal kabakların arasına şekerleri serperek üst üste dizin.
  4. 2 veya 3 saat aralığında tencerenin ağzı kapalı olacağı şekilde bekletin. Bekleme aşamasında kabağın su salacağından ötürü pişirme esnasında su takviyesi yapmanıza gerek kalmayacaktır.
  5. Tencerede bekletmiş olduğunuz bal kabağı orta ateşte kaynayana kadar pişirin. Kaynama işlemi gerçekleştikten sonra yumuşaması için kısık ateşe alın. Piştiğinden emin olabilmek için çatal yardımıyla kontrol edebilirsiniz.
  6. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Soğuyan bal kabak tatlısını servis tabağına alabilirsiniz. Aldıktan sonra üzerine tahin gezdirilip ceviz serpilerek servis edebilirsiniz.
  7. İsteğinize göre bal kabak tatlısının üzerine kendi şerbetini gezdirebilir ve şerbetin koyulaşması için bir süre kapağı açık bir şekilde pişirebilirsiniz.
  8. Ayrıca, bal kabağı tatlınızı fırında pişirerek çok lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.

Hazır olan lezzetli bal kabağı tatlısını afiyetle tüketebilirsiniz.

Lezzetli bal kabağı tatlısı yapımı için Meray Kuruyemiş web sitemizden en taze ceviz siparişi verebilir, bal kabağı tatlısı tariflerinize dahil edebilirsiniz.

Bal Kabağı Tatlısının Besin Değeri Nedir?

Bal kabağı tatlısı tarifine ilaveten bir de besin değerine bakalım. 100 gram bal kabağı tatlısında;

  • 164 kcal
  • 6.61 gram karbonhidrat
  • 4.37 gram protein
  • 13.4 gram yağ
  • 1.64 gram lif içermektedir.

1 porsiyonunda yaklaşık olarak (85 gram) 139 kcal vardır. Ayrıca ince dilimlenmiş bal kabağı tatlısında(60 gram) 98 kcal vardır. Diğer tatlılarla kıyaslandığında kalori değeri çok daha düşüktür. Bal kabağı tatlısı tarifini bu yazımızda sizlerle paylaştık, afiyetle tüketebilirsiniz.

Tüm blog yazılarımıza buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Kabak_tatl%C4%B1s%C4%B1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir