Lokum nasıl yapılır
Lokum-Şekerleme

Lokum Nasıl Yapılır?

Lokumun Tarihi

Lokumun tarihi; M.Ö. 226-652 yıllarına arasında Sasaniler tarafından tüketilen “abhisa” adındaki tatlının kökeni olarak bilinmektedir. 15. Yüzyılda Anadolu’da bilinmesi ile birlikte 17. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde oldukça önem bulmuş ve asırlar boyunca tüketilerek günümüze gelmiştir. İlk olarak “boğazı rahatlatan” ismini alsa da zaman geçtikçe “rahat lokum” denilmiştir. 18. Yüzyılda Avrupa’da yaygınlaşarak oldukça beğenilmiş ve “Turkish Delight” ismiyle oldukça popüler bir hale gelmiştir.

Lokumun Çeşitleri Nelerdir?

Türk kültüründe vazgeçilmez bir tatlı olması ile beraber üretici tarafından farklı aromalarla, kişilerin damak tadına hitap etmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca çeşitliliğin fazla olması, sizlere farklı tatlar ve deneyimler sunmaktadır. Fındık ve Antep fıstığının benzersiz lezzetini tatmayı seviyorsanız çifte kavrulmuş çeşidi ile aradığınız tadı bulabilirsiniz.

  • Çifte kavrulmuş
  • Kuş Lokumu
  • Fındıklı
  • Fıstıklı
  • Cevizli
  • Hindistan cevizli
  • Sultan lokumu
  • Çikolata kaplı
  • Limonlu

Tarifler:

Çoğunlukla Türk kahvesinin yanında tercih edilir. Evde kolaylıkla hazırlanabilmesi için sizlere bazı tarifler sunacağız.

Çifte Kavrulmuş Lokum Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1 su bardağı Hindistan cevizi
  • 1 su bardağı kavrulmuş Antep fıstığı
  • 4 yemek kaşığı nişasta
  • 5 su bardağı toz şeker
  • 1 çay kaşığı krem tartar

Yapılışı:

  1. Tencerenize 5 su bardağı şekeri su ile karıştırarak kaynamasını bekleyin.
  2. Kaynayan şekerli suyun üzerindeki köpükleri kaşık yardımıyla aldıktan sonra krem tartar ve nişastayı 1 bardak ılık suda ezin. Daha sonra bu karışımı kaynamakta olan şekerli suya ilave ederek koyulaşana kadar iyice karıştırın.
  3. Temiz bir kaşık yardımıyla bu karışımın içerisine batırarak kıvamını kontrol ediniz. Kaşığı çıkardığınızda karışımın kıvamı sakız gibiyse pişmiş demektir.
  4. Soğumasını beklerken bir tepsinin tabanını badem yağı ile yağladıktan sonra Hindistan cevizini yayın.
  5. Soğuduktan sonra Hindistan cevizli tepsinin üzerine dökerek her tarafına yaydıktan sonra nişastalı karışımı üzerine serpin ve bir gün bekleyin.
  6. Bir sonraki günde hazır olan lokumun üzerindeki nişastayı temizleyin. Yüzey kuruysa elinizle hafifçe ıslatın.
  7. 1 su bardağı Antep fıstığını üzerine yaydıktan sonra elinizle Antep fıstıklarını lokumun içine yerleşmesini sağlayın.
  8. Küçük parçalar halinde kestikten sonra tekrar Hindistan ceviziyle kaplayın. Afiyet olsun.

Kuş Lokumu Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1 çay bardağı Hindistan cevizi
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • Yarım su bardağı fındık
  • 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • Yarım su bardağına 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı nar suyu

Yapılışı:

  1. Tencere içerisine şeker, nişasta ve nar suyu eklenerek kaynayasıya kadar iyice karıştırılır.
  2. Kaynamış olan karışıma yarım su bardağı fındık eklenerek karıştırılır.
  3. Sudan geçirmiş olduğunuz kabın içerisine karışım dökülerek üzeri düzeltilir ve soğumaya bırakılır.
  4. Soğuduktan sonra dilimleyin ardından üzerine pudra şekeri serptikten sonra Hindistan cevizine bulanır ve hazır hale gelir. Afiyet olsun.
Türk lokum-tarifi

Sultan Lokum Nasıl Yapılır?

Malzemeler:

  • 1 kâse Hindistan cevizi
  • 1 kâse ceviz
  • 1 paket vanilya
  • Yarım paket margarin(125 gram)
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 litre süt

Yapılışı:

  • Margarin ve unu kavurun, daha sonra üzerine şeker ve sütü ilave ederek karıştırın.
  • Tahta kaşıkla devamlı karıştırarak pişirin. Piştikten sonra 1 paket vanilyayı da ilave ederek mikser yardımıyla yaklaşık 5 dakika boyunca çırpın.
  • Tepsiyi ıslatın ve daha sonra hazır olan karışımı dökerek eşit miktarda dağıtın.
  • Tepsinin soğumasından sonra buzdolabına koyun ve 3-4 saat dinlendirin.
  • Dilimleyin ve bir tabağa Hindistan cevizi dökün, üzerine de lokumu koyun.
  • Hindistan cevizi ile tekrar bulayın ve içine ceviz koyduktan sonra servis edin. Afiyet olsun.

Lokumun Kalorisi Nedir?

Kalorisi çeşitlerine göre değişiklik göstermektedir. Şekerden yapıldığı için kalori değeri yüksek bir yiyecektir. Sade olan çeşitlerde kalori değeri, diğer çeşitlerine göre daha düşüktür. 1 adet yaklaşık olarak 33 Kcal içermektedir. Aynı zamanda 8 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Çifte kavrulmuş ve Antep fıstıklı gibi farklı türlerde yaklaşık olarak 1 adetinin kalori miktarı 63kcal’dir.

Lokum Fiyatları?

Fiyatları, çeşidine, kalitesine ve miktarına göre değişiklik göstermektedir. Evinizde kendi tüketiminiz için aldığınızda normal bir paketleme yapılacaktır. Fakat özel bir günde veya da hediye etmek için aldığınız zaman paketlemesi kadife kutulu ya da metal ambalaj gibi farklı tasarımlarla süsleneceğinden ötürü fiyatları daha fazla olacaktır.

Daha fazla tariflerimize buradan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/T%C3%BCrk_Lokumu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir